VISpas Hotspots: Westerwoldse Aa (Groningen)

6414
09 okt 2021

Vlakbij en soms zelf pal langs de grens van Groningen en Duitsland stroomt de Westerwoldse Aa, een goeddeels gekanaliseerde rivier die wordt gevoed door twee beekjes en via de Dollard (een groot estuarium) uitmondt in de Waddenzee. Het viswater staat volledig in de VISpas, maar is vooral populair in de regio.

Met een diepte van zo’n drie tot vijf meter en een breedte tot soms wel negentig meter is de Westerwoldse Aa een aanzienlijk water. Mede dankzij de tamelijk harde kleibodem groeien er niet al teveel waterplanten, terwijl vooral rond aangrenzende dorpen talrijke en veelal goed onderhouden visstekken liggen. Hierdoor is het op grote delen van het water comfortabel vissen. De stroming hangt met name af van het getij en deels ook van eventuele neerslag. Na hevige regen kan het soms twee tot drie uur lang stevig stromen, totdat het overtollige water naar zee is afgevoerd. In het algemeen is het water redelijk helder.

Witvis

De witvis in de Westerwoldse Aa bestaat vooral uit middelgrote brasem, kleinere blankvoorn en bliek met soms ook een zeelt en een enkele giebel. De baarzen – die zich eveneens goed laten vangen – zijn met name scholenvissen van 20 tot 30 centimeter, maar er zwemmen zeker nog forsere exemplaren. Wormen doen het bijzonder goed als aas en overtreffen vaak zelfs het vissen met maden. Vanwege de forse breedte heeft de feeder een streepje voor op de vaste stok. Met een exemplaar van 3,5 tot 4 meter lengte kun je overal prima uit de voeten. Korven van 30 gram volstaan bij weinig stroming, terwijl een gram of 80 soms nodig is als het water hard stroomt. Dankzij het uniforme profiel is de Westerwoldse Aa een populair wedstrijdwater, zowel onder sportvissers uit de regio als ver daarbuiten.

Karper

Karpervissers die van een uitdaging houden, zijn aan de Westerwoldse Aa op de juiste plek. In het verleden zwom hier een enorm bestand aan graskarper, waarvan zo nu en dan nog exemplaren tot 20 kilo zwaar worden gevangen. De hoofdmoot van de karper bestaat uit schubs van 20 pond met uitschieters tot 15 kilo. Spiegelkarper – deels jongere vissen en deels oudere van uitzettingen rond het jaar 2000 – zwemt er ook. Typische hotspots zijn ondiepe kommen, overhangende bomen en lelievelden, terwijl bruggen doorgaans juist niet goed zijn. Wees niet bang om in de steenstort tegen de oevers te vissen, want juist daar zoekt de karper naar voedsel. Statisch vissen leent zich het best voor dit water en voorvoeren is aan te raden om je kansen te vergroten.


Roofvis

Roofvissen op de Westerwoldse Aa gebeurt veel vanuit bootjes, waarbij zowel snoek, baars als snoekbaars worden belaagd met alle mogelijke technieken. Een populaire trailerhelling is die in de haven van Bad Nieuweschans, maar ook in het zuidelijker gelegen Winschoten ligt een vrije trailerhelling naast de jachthaven. Vis je liever vanaf de kant? Wees dan niet bang om flink wat meters te maken, hoppend van plek naar plek tussen de lange stukken met ruige oeverbegroeiing. Snoek kun je tegenkomen in alle formaten –
tot dikke metervissen aan toe – terwijl de baars veelal 25 tot 30 centimeter lang is met uitschieters tot in de veertig centimeter.


Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.